V minulosti stavali obvodové aj vnútorné steny len vyučení murári a používali kameň a maltu. Dnes už nepotrebujete profesionálov, ak si chcete prerobiť priečku v pivnici alebo znížiť strop na povale. Priblížime vám, kde a ako môžete sadrokartón využiť, aby ste si prerábky zvládli urobiť sami jednoducho, rýchlo a výhodne.

Vyberte si správny typ sadrokartónu

Bežný, najpoužívanejší sadrokartón je bielej alebo sivej farby a má všestranné využitie na budovanie priečok alebo stropov. Pri radových domoch v podkroví by ste mali použiť červený sadrokartón, ktorý má vyššiu odolnosť voči ohňu. V kúpeľniach sa používa zelený, ktorý je impregnovaný a má teda väčšiu odolnosť proti vlhkosti. Pri obkladaní stropov využijete aj ohybné dosky, ktoré sa prispôsobia krivkám a ohybom. V ponuke nájdete aj modré sadrokartónové dosky, ktoré majú vysoký zvukový útlm. Na vybudovanie podlahy v podkroví sa vám budú výborne hodiť hrubšie podlahové dosky. Všetky spomenuté druhy sadrokartónu nájdete v našej ponuke od výrobcu NORGIPS.

sadrokartón

Nezabudnite na nosné konštrukcie a náradie

Pri upevňovaní sadrokartónu existuje niekoľko možností. Buď použijete tenké hliníkové profily spolu s kotviacimi súčiastkami, alebo sadrokartón upevníte na drevený rošt pomocou skrutiek. Nezabudnite si pripraviť všetko základné náradie na suchú stavbu: vŕtačku, skrutkovač, vodováhu, meracie pásmo, ceruzku, pílku, nožnice na plech, orezávač.

moderná stavba

Upevnenie sadrokartónových dosiek

Sadrokartónové dosky upevňujeme pomocou samorezných skrutiek. Pri výbere zohľadnite, či dosky upevňujete na drevené lišty, alebo na hliníkové profily. Najbežnejšia veľkosť skrutiek pre bežné použitie je 3,5x35mm. Pri upevňovaní do dreva použite dlhšie skrutky, s hĺbkou vrtu do dreva minimálne takou veľkou, ako je hrúbka sadrokartónovej dosky.

dosky

Tmelenie a povrchová úprava

Hrany a diery po skrutkách tmelíme a potom prebrúsime pre hladký povrch. Počas tmelenia škár, rohov a spojov nezabudnite použiť výstužnú pásku. Po prebrúsení je vhodné celý povrch penetrovať, aby ste dosiahli vyššiu odolnosť voči vlhkosti. Po zaschnutí môžete pokračovať bežnou povrchovou úpravou, ako je maľovanie alebo tapetovanie. Neodporúčame použiť drevený obklad, keďže sadrokartón je vrchným obkladovým materiálom. Všetko potrebné náradie, príslušenstvo a veľkú škálu sadrokartónu od firmy NORGIPS nájdete v našich predajniach.

Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu: