Pri plánovaní a výstavbe nového domu je jednou z najdôležitejších vecí to, ako bude dokončená stavba vyzerať. Netreba zabúdať ani na výber správneho stavebného materiálu. Nový dom vám bude slúžiť dlhé roky, a preto je potrebné vybrať správny stavebný materiál. Páči sa vám klasická pálená tehla, alebo sa vám viac pozdáva novší, ľahký pórobetón? Pomôžeme vám urobiť správne rozhodnutie.

 

Prečítajte si aj: Prečo je kvalitný stavebný materiál dôležitý?

 

wienerberger tehla

Cena a kvalita stavebných materiálov

Pri stavaní nového domu je častokrát najdôležitejším kritériom cena. Aj keď cena pri stavebných materiáloch nehrá až takú rolu, akú jej pripisujeme. Pri stavbe priemerného rodinného domu, alebo bungalovu, cena stavebného materiálu väčšinou nepresahuje 6% z celkovej hodnoty dokončenej stavby. A preto aj keby ste sa rozhodli pre kvalitný materiál, ktorý by bol o tretinu drahší, konečná cena by sa vám zvýšila len o 2%. Kvôli tomu neodporúčame na stavebnom materiáli šetriť, poraďte sa s odborníkmi a vyberte si čo najkvalitnejší.

 

ytong domy

Pevná a trvácna tehla

Tehla je historicky najobľúbenejší stavebný materiál. Naši dávni predkovia používali pálené tehly na stavbu svojich obydlí, dnešné tehly však majú s tými pôvodnými len málo spoločného. Kvôli presným kritériám a pravidlám v oblasti udržiavania tepla obsahujú dnešné tehly omnoho viac vzduchu v podobe vzduchových bublín. To im uberá na akumulačnej schopnosti, pevnosti a váhe. Napriek tomu tehla stále patrí k najpevnejším stavebným materiálom a má výbornú životnosť. Má výborné tepelné a zvukové izolačné vlastnosti. Nevýhodami stavby domu z tehál je časová náročnosť pri stavaní, náklady sú zväčša vyššie ako pri pórobetóne a pri zavádzaní rozvodov je náročnejšie sekanie. Ak sa rozhodnete pre stavbu z tehál, odporúčame kvalitné tehly Wienerberger a Britterm, pre ich spoľahlivosť a kvalitu.

 

britterm

 

Ľahko opracovateľný pórobetón

Pórobetón patrí medzi najnovšie stavebné materiály a teší sa čoraz väčšej obľube. Biele pórobetónové tvárnice sú zložené z piesku, vápna a cementu, šedé obsahujú vápno a elektrárenský popolček. Sú ľahké a jednoducho opracovateľné, ich rezanie je nenáročné, šetria spotrebu malty a urýchľujú celkovú dobu výstavby domu. Medzi nevýhody pórobetónu patrí menšia nosnosť, to však pri stavbe rodinného domu nepocítite. Sú viac nasiakavé, čo si vyžaduje kvalitnú hydroizoláciu a majú horšie zvukovo-izolačné vlastnosti ako tehla. Pri výbere pórobetónových tvárnic na stavbu nového domu odporúčame kvalitu od YTONG alebo PORFIX.

 

Nezabudnite nás sledovať na Instagrame

Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu: