Stavba nového domu je veľmi dôležitým rozhodnutím, ktoré ovplyvní vaše bývanie na dlhé roky, preto si ho treba dôkladne a zodpovedne premyslieť. Pomôžeme vám vybrať si základný stavebný materiál. Pri výbere stavebného materiálu na nový dom hrá väčšinou veľkú rolu cena, je ale potrebné nájsť vhodný pomer ceny a kvality, aby ste svoje rozhodnutie neľutovali. Pokúsime sa vám priblížiť výhody a nevýhody základných druhov stavebných materiálov.

Rodinný dom z pálenej tehly

Pálená tehla patrí k jedným z najstarších a v minulosti najpoužívanejších stavebných materiálov. Medzi výhody domov z pálených tehál patrí dlhá životnosť, pevnosť a vysoká nosnosť. Nevýhody zahŕňajú veľkú hmotnosť, vyššie náklady, ako pri pórobetóne a závislosť na poveternostných podmienkach pri stavbe. Keďže stavba z tehál si vyžaduje rôzne mokré procesy a následné schnutie, stavba tehlového domu sa môže častokrát nepredvídateľne predĺžiť.

britterm tehla

Rodinný dom z pórobetónu

Pórobetón je v súčasnosti jedným z najpoužívanejších stavebných materiálov. Má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti a veľmi dobre vyrovnáva vlhkosť. Od roku 2021 je možné nové domy stavať už len v energetickej triede A0, čiže domy s takmer nulovou spotrebou energie. Práve s tým vám pomôžu pórobetónové tvárnice od firmy YTONG. Stavba z pórobetónu je nenáročná a rýchla, náklady na omietanie sú oveľa menšie v porovnaní s pálenou tehlou a aj inštalácia rozvodov je jednoduchá.

ytong senec

Drevodom

Stavby z dreva mali vždy vyhradené miesto a v poslednom období sa tešia narastajúcej popularite. Drevo je zdravotne nezávadné, stavanie z dreva je jednoduché a nie je finančne náročné. Na druhú stranu, drevodomy potrebujú pravidelnú údržbu, sú náchylné na napadnutia hmyzom, či plesňami a sú horľavé. Pri plánovaní domu z dreva sa treba zamerať na profesionálne rozloženie elektrorozvodov a komínov, aby sa predišlo požiarom. Treba rátať aj s organickým aspektom dreva - drevo pracuje a postupom času sa mení.

Pri vyberaní vhodného stavebného materiálu na nový dom treba zvážiť všetky aspekty, a nie iba cenu. Stavby vydržia desaťročia a kvalita materiálu ovplyvňuje aj kvalitu bývania. Uistite sa, že vami vybraný materiál je kvalitný a spĺňa aktuálne požiadavky.

Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu: