Hydroizolácia hrá dôležitú rolu pri každej stavbe. Je to izolácia, ktorá chráni konštrukciu pred prenikaním vody, alebo pred pôsobením vlhka. Je hydroizolácia potrebná pri vašej stavbe? Mali by ste ju zvážiť? Aký druh bude pre vašu konštrukciu najlepší?

Prečítajte si, aké sú výhody debniacich tvárnic pri stavbe základov.

hydroizolácia

 

Kedy použiť hydroizoláciu?

V stavebníctve sa hydroizolácia používa z viacerých dôvodov. Rozlišujeme tri základné druhy:

  • Izolácia proti zemnej vlhkosti: Táto izolácia sa používa pri všetkých stavbách, ktoré majú svoje základy nad úrovňou hladiny spodnej vody.
  • Izolácia proti gravitačnej vode: Izolácia základov proti gravitačnej vode je dôležitá v prípadoch, keď je objekt ohrozený stekajúcou vodou, napríklad prívalovými dažďami.
  • Izolácia proti tlakovej vode: Ak sú základy vašej stavby pod úrovňou hladiny spodnej vody, je potrebné použiť hydroizoláciu proti tlakovej vode. Vhodný materiál treba zvoliť podľa úrovne hladiny spodnej vody vzhľadom na základy. Horný okraj izolácie proti tlakovej vode by mal zasahovať najmenej 30 cm nad hladinu storočnej spodnej vody.

Ako vybrať správnu hydroizoláciu?

Na hydroizoláciu stavieb v súčasnej dobe používame množstvo rôznych materiálov a techník, ktoré zabezpečujú účinnú ochranu proti vode. Predstavíme vám základné typy hydroizolácií a na čo sa používajú:

  • Asfaltové pásy: Asfaltové pásy z oxidovaného alebo neoxidovaného asfaltu sa používajú hlavne pri izoláciách proti zemnej vlhkosti. Je to jedna z najstarších metód izolovania proti vode a využíva sa vo veľkej miere až dodnes. Jednou z najväčších výhod asfaltovej izolácie je cenová dostupnosť. Postup aplikácie je ale dosť náročný. Asfaltové pásy sa musia ukladať na rovný a suchý povrch, ktorý musí byť hladký a vybavený penetračným náterom. Následne je potrebné použiť plynový horák.

 

  • Plastové fólie: Izolácia vo forme plastových fólii sa využíva hlavne na ochranu proti gravitačnej a tlakovej vode. Výbornou vlastnosťou plastových fólii je mechanická odolnosť, preto sa hodia na izoláciu spodných stavieb aj niekoľko metrov pod úrovňou hladiny spodnej vody. Hlavnou výhodou tejto formy hydroizolácie je jednoduchá aplikácia a nenáročná príprava. Plastové izolácie sa tiež dokonale prispôsobujú prirodzeným pohybom stavby.

 

  • Stierkové izolačné materiály: Medzi najmodernejšie typy hydroizolácií patria stierkové izolačné materiály. Najlepšie vyhovujú na ochranu stavby proti zemnej vlhkosti a chránia stavby proti radónu. Stierka dokáže dokonale vyplniť póry v betóne a inom stavebnom materiáli, a tým ho urobiť nepriepustným pre vlhkosť. Veľkou výhodou stierkovej izolácie je rýchla a ľahká aplikácia aj na nerovný a nevyzretý betón. V našich predajniach si vyberiete z kvalitných stierkovacích materiálov od firmy MAPEI, ochotne vám pomôžeme vybrať si to najlepšie pre vašu stavbu.

izolačné materiály

 

Hydroizolácia hrá dôležitú rolu pri každej stavbe. Na izolačných materiáloch proti vode sa šetriť neoplatí, kvalita vám bude dlho zabezpečovať dokonalú ochranu. Preto vám v našich predajniach ponúkame široký výber kvalitných hydroizolácií.

Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu: