V minulosti sa na stavby základov a múrov šalovalo. Dnes sa pre uľahčenie používajú debniace tvárnice. V článku vám priblížime výhody debniacich tvárnic a ako si ich správne vybrať práve pre vašu stavbu.

Prečítajte si aj článok o tom, prečo je kvalitný stavebný materiál dôležitý.

Proces stavania základov, múrov a murovaných stien sa v priebehu času menil. Dlhú dobu stavbári používali overenú metódu šalovania, alebo debnenia. Používali sa pri nej ohrady z drevených dosiek, alebo z kovu, pripravených do požadovaného tvaru, do ktorých sa potom nalial betón. Táto metóda je dosť pracná a náročná na prípravu. Preto, keď sa pri stavbách začali používať debniace tvárnice, značne to uľahčilo prácu pri stavaní základov. Zhrnieme si výhody debniacich tvárnic a ich využitie.

tvárnice

Debniace tvárnice ušetria množstvo času a peňazí

Pri stavaní základov pomocou tradičného dreveného debnenia je potrebné celé debnenie, ľudovo šalung, nachystať na mieste stavby. Pripravuje sa väčšinou z drevených dosiek, ktoré je potrebné namerať a narezať na potrebné miery a následne zbiť dokopy pomocou klincov. Po dokončení práce treba celé drevené debnenie odstrániť, čo zaberie ďalší čas. Navyše vám ostane množstvo znehodnotených drevených dosiek, pre ktoré už len ťažko nájdete použitie. My pre stavbu základov odporúčame betónové debniace tvárnice od firmy STADREKO, ktoré ponúkajú vynikajúcu kvalitu za výhodnú cenu.

Pomocou betónových tvárnic je príprava základov oveľa jednoduchšia a rýchlejšia. Ukladajú sa vedľa seba a presne do seba zapadajú pomocou drážok. Vnútorná dutina sa následne zaleje betónovou zmesou.

tvárnice

Výborné stavebné vlastnosti debniacich tvárnic

Medzi výhody debniacich tvárnic STADREKO patria aj ich vynikajúce mechanicko-fyzické vlastnosti vlastnosti:

  • Sú vysoko tlakovzdorné,
  • Odolávajú požiarom, 
  • Majú optimálnu drsnosť povrchu pre výbornú priľnavosť omietok,
  • Mrazuvzdornosť aj odolnosť voči výkyvom tepla,
  • Nasiakavosť debniacich tvárnic je minimálna,
  • Vysoká úroveň estetiky a presnosť,
  • Možnosť úpravy sekaním, vŕtaním a frézovaním.

tvárnice

Využitie debniacich tvárnic

Debniace tvárnice majú svoje využitie pri veľkých stavbách domov, ale aj pri malých záhradných projektoch. Okrem stavby základov sa používajú aj na stavanie stien a priečok suterénov, rôzne šachty, oporné múry a ploty, alebo napríklad steny bazénov. Tvárnice STADREKO na každej palete obsahujú aj deliteľné a koncové kusy, čo vám ušetrí veľa času a námahy.

Debniace tvárnice dnešné stavby výrazne uľahčujú a šetria množstvo času a peňazí. Pri vyberaní správneho druhu pre svoj projekt zvážte všetky výhody debniacich tvárnic, prípadne sa neváhajte poradiť s odborníkmi.

Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu: